Micul dejun pare a fi masa cea mai plictisitoare ca și varietate de reţete folosite. Asta dacă nu cumva lipsește cu desăvârșire și e înlocuit direct de clasica cafea pe stomacul gol. Așa că o primă idee de bază pentru micul dejun este reţeta de oatmeal, ce poate fi combinată cu multe ingrediente și de care te vei plictisi cu greu.
Fulgii de ovăz conţin fibre insolubile, care odată ajunse în stomac își măresc volumul în contact cu apa. Fibrele oferă astfel senzaţie de saţietate, care durează mai mult timp. În plus, ele reduc nivelul colesterolului, motiv pentru care, dacă sunt consumate în mod regulat pot avea un rol în apariţia bolilor cardiovasculare. Au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că descărcarea de insulină se face lent, adică tu nu vei mai simţi pe parcursul zilei cum iţi scade brusc nivelul de energie și nu ți se va mai face foame repede.
Ingrediente de bază (pentru 2 porţii):
- 1 cană fulgi ovăz
- 2 căni de apă sau lapte
Preparare:
Le pui la foc mediu, adaugi un vârf de sare și amesteci. Cu cât amesteci mai des, cu atât iese mai cremos. Dacă vrei să fie mai zemos, poţi adăuga mai mult lapte sau apă, de la început sau chiar și spre final. Dacă îl faci cu apă, poţi adauga la final și lapte de migdale (laptele de migdale nu se fierbe pentru că își pierde proprietățile)
Timp de fierbere: 5-6 minute
Îl poţi combina cu ce ai in prin casă:
- cacao, scorţisoară (ambele pot fi puse de la început în amestec)
- nuci, cocos
- fructe proaspete de sezon, tăiate cubuleţe; măr ras
- fulgi de migdale
- seminţe de chia, mac
- puţină miere sau fructe uscate dacă îl vrei mai dulce