E demonstrat prin studii că peste 80% din persoanele care au ţinut o dietă drastică, nepersonalizată, au revenit într-o perioadă de maxim un an de la încheierea dietei la greutatea iniţială sau chiar la mai mult, dacă nu au făcut modificări semnificative și în stilul lor de viaţă. Te regăsești în această categorie?
Câţi dintre noi nu am ţinut cel puţin o dietă mai drastică de-a lungul timpului, luată de pe net sau împrumutată de la vreun prieten? Și cum apoi după niște luni de la terminarea dietei, am constatat că am revenit treptat la obiceiurile alimentare de dinaintea dietei. Întâi a fost o lingură dintr-un tort, apoi toată felia, o îngheţată, un produs de patiserie, un pahar de vin sau toate combinate.
Așa că am ajuns înapoi la greutatea avută înainte de a începe dieta, ba chiar parcă au apărut și niște kilograme în plus peste ce aveam.
Este exact acel efect “yo yo” al tuturor dietelor drastice, care determină scăderi rapide în greutate, urmate de îngrășări la fel de rapide. Un cerc vicios, pe care speri să îl întrerupi tot cu o altă dietă…
Te-ai întrebat vreodată de ce organismul reacţionează așa și cum interpretează de fapt toate aceste schimbări?
În momentul în care tai brusc mai multe categorii de alimente, organismul percepe această schimbare ca pe o agresiune. El crede că e o situație “de criză”, așa că activează sistemul adrenergic responsabil cu mecanismele de supraviețuire. Și unul din efecte e că metabolismul scade pentru a se adapta la perioada cu resurse scăzute de nutrienți prin care trece.
Așa se explică și de ce în majoritatea dietelor pierzi mai multe kilograme la început, iar pe parcurs devine din ce în ce mai dificil. Corpul tău s-a prins că se întamplă ceva și se protejează. În plus, kilogramele multe pe care le pierzi în aceste diete drastice, nepersonalizate, vin mai ales din pierdere de apă și de masă musculară și mai puţin din ţesut gras, cel care de fapt te deranjează pe tine.
În momentul în care începi să introduci înapoi alimentele interzise în timpul dietei, iar organismul reîntâlnește nutrienţii care i-au lipsit și de care a avut nevoie, va face tot posibilul să îi stocheze. Ceva mai metaforic spus, dar mai simplu de imaginat, corpul tău se bucură că vede din nou toţi acei nutrienţi și își va spune că de data asta depozitează cam tot ce primește. În caz că o sa mai vină iar o perioadă de foamete, să nu îl mai găsească nepregătit și fără resurse… Așa că rezervele de grăsime se refac cel mai rapid, iar la final procentul de grăsime corporală ajunge să fie mai mare decât cel avut înaintea dietei.
Și pentru că vorbim de diete, din păcate problemele nu rămân doar la nivel de greutate și de metabolism. Încep să apară probleme și la nivelul psihicului. Te simţi vinovat că te-ai îngrășat la loc și crezi despre tine că nu poţi… Eventual mai încerci o dietă, dar la final aceleași rezultate. Așa că vei crede că tu ești de vină sau că metabolismul tău e prea leneș, când de fapt dieta e cauza.
Fiecare om este unic, are nevoie specifice și e imposibil ca o aceeași dietă luată de pe net să funcţioneze și să aibă aceleași rezultate la toţi. O dietă funcţionează pe termen lung dacă este echilibrată și nu creează frustrări. Pentru aceasta, ea trebuie să ţină cont de o serie de parametri personali, cum ar fi vârsta, înălţimea, istoricul medical, dar și preferinţele alimentare.
Planul personalizat de nutriţie metabolic balance® este elaborat pe baza tuturor acestor parametri, fiind un program știinţific elaborat de echipe de medici și cercetători din Germania.
Cu ajutorul unui soft medical, pe baza analizelor de sânge și a tuturor informaţiilor personale, metabolic balance® determină exact acele alimente, combinaţiile și cantităţile optime necesare fiecărui metabolism, astfel încât tu să îţi recapeţi energia pe tot parcursul zilei și să ajungi la greutatea dorită. Fără înfometare, fără suplimente. Și cu efect dovedit pe termen lung. Mai multe informaţii despre program, găsești aici.